Aktiviteter i Telemark

Gaustatoppen er et av de vakreste fjellene i Norge. Fjellet rager over Rjukan, og er 1883 meter høyt. Mer enn 30 000 personer tar turen opp til toppen hvert år.

Man kan gå til toppen, eller ta Gaustabanen. Gaustabanen går inne i fjellet, opp til 1800 meters høyde. Når været er klart, ser man mer enn en sjettedel av Norge fra Gaustatoppen. I den mer enn 100 år gamle steinhytta på toppen kan man kjøpe kaffe, mat og vafler. Man kan også velge seg en stein og få den stemplet, som bevis på at man har vært på toppen av fjellet. Dette er en fin suvenir.

Krossobanen var den første kabelbanen i Nord-Europa. Banen ble laget i 1928, og var en gave fra Norsk Hydro til innbyggerne på Rjukan. Formålet med banen var at folk skulle komme seg opp i sola om vinteren. Banen går fra 403 meters høyde opp til 886 meter, og fra toppen har man veldig fin utsikt. Her ligger også en kafé og restaurant. Man kan også følge ”Solstien” i 20-25 minutter for å komme inn på selve Hardangervidda, 1100 meter over havet.

Solspeilet i Rjukan er en ganske ny attraksjon, men tanken bak speilet er gammel. Sam Eyde lanserte ideen allerede i 1913, men speilet ble ikke bygd før i 2013. Solspeilet er plassert i fjellsiden, 742 meter over havet, og sender sollyset ned til torget i Rjukan om vinteren.

Det er også mange museer og severdigheter i Telemark. Norsk Skimuseum i Morgedal viser utviklingen av skisporten gjennom tidene. Eventyrfabrikken, badeland i Langesund, Skien og Rjukan, Sommarland i Bø og Klatreparken i Skien er barnas favoritter.

Telemarkskanalen er en berømt turistattraksjon. Telemarkskanalen er 105 km lang. Landskapet er vakkert, og de gamle slusene er mer enn 100 år gamle. Kanalbåtene M/S Victoria og M/S Henrik Ibsen går i rute fra Skien til Dalen mellom mai og september.